[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Appelazijn wat doet het met uw gebit” tab_id=”1446120002258-15189470-8c43″][vc_column_text]
Wat doet het met uw gebit?
Tegenwoordig houden veel mensen zich bezig met het uiterlijk.
Men wil graag afvallen om een mooie lijn te hebben. In veel buitenlandse culturen is het drinken van appelazijn een goede oplossing. Ook bodybuilders gebruiken appelazijn. Door veel te trainen en een speciaal dieet te volgen, krijgt hun lichaam een prikkel om meer eiwitten aan te maken zodat de spieren dikker worden.
In veel gevallen is er sprake van vetvorming tussen de huid en spieren. Door appelazijn te nuttigen, proberen bodybuilders dit vet te verbranden, omdat hun huid op wedstrijden droog en strak dient te zijn.
Van azijn is al jaren bekend dat het gewichtsverlies mogelijk maakt. Het verlengt namelijk het gevoel van verzadiging na het eten waardoor voedselinname kan worden uitgesteld.
Er zijn diverse experimenten uitgevoerd (op zowel dieren als mensen) zodat men kon aantonen dat appelazijn ervoor zorgt dat degene die het met regelmaat blijft drinken, gewicht verliest.
Helaas zit er ook een mindere kant aan appelazijn.
Het zorgt voor tanderosie.
Erosie is een voortschrijdend verlies van hard gebitsweefsel ten gevolge van chemische invloeden, zonder tussenkomst van bacteriën. Erosie is eigenlijk een langdurige blootstelling aan zure aanvallen op uw tanden en kiezen.
Met andere woorden zorgt appelazijn dat uw tanden in een hele korte tijd, zwaar beschadigd worden. Daarom zal de tandarts / mondhygiënist / preventie-assistent, u ten zeerste afraden om dit middel langdurig te gebruiken.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Taakverdeling binnen de tandheelkunde” tab_id=”1446120002390-c6acf8d3-5a1f”][vc_column_text]In onze praktijk heeft u als patiënt te maken met de volgende personen:
- De tandarts (dr. N. Kaufman)
-
Mondhygiëniste Marina Louis
-
Tandartsassistente Laura Pool
-
Tandartsassistente Anja Strotdresch
Ieder heeft zijn/haar eigen taak in de praktijk. De tandarts en de preventie-assistente, voeren primaire handelingen uit bij u als patiënt. Denk hierbij aan tandheelkundige behandelingen die de tandarts bij u uitvoert en de preventieve behandelingen van de preventie-assistente. Dan zijn er de ondersteuners van het primaire proces. De ondersteuners van het primaire proces zorgen voor ondersteuning voor, tijdens en na uw behandeling.
De tandarts-assistente is hier verantwoordelijk voor.
Wat is de taakverdeling binnen de praktijk?
De tandarts:
De tandarts onderzoekt uw gebit, constateert wat er aan de hand is, stelt behandelplannen op en behandelt uw gebit. Daarnaast zorgt de tandarts ervoor dat aandoeningen en/of ziekten aan het gebit zo veel mogelijk worden voorkomen. Mochten deze toch optreden, behandeld de tandarts de ziekten en/of afwijkingen. Op deze manier worden de gezondheid van uw mond en de functies ervan zo lang mogelijk behouden.
In het kort de taken van de tandarts op een rijtje:
- Controle van het gebit
- Verdoving geven
- Behandelen van gaatjes
- Behandelen van ontstekingen aan het tandvlees
- Wortelkanaalbehandelingen
- Plaatsen van kroon en/of brugwerk
- Implantologie
- Behandelen van schade aan de tand door ongevallen
- Voorschrijven van medicatie
- Chirurgie
De tandarts kan u ook doorverwijzen naar een specialist, mocht dit nodig zijn.
Wist u dat:
De tandarts een universitaire opleiding tandheelkunde heeft gevolgd? In de Wet BIG is vastgelegd welke tandheelkundige behandelingen de tandarts mag uitvoeren. Daarnaast dient de tandarts altijd up to date te zijn met vernieuwingen en verbeteringen in zijn vak. Dit doet hij door middel van het volgen van trainingen en cursussen. Het KRT (Kwaliteitsregister Tandartsen) houdt bij welke bij- en nascholing de tandarts volgt en geeft hiervoor punten.
De preventie-assistente:
Wat kunt u verwachten bij een preventie-assistente? De preventie-assistente is een tandartsassistente die opgeleid is voor het uitvoeren van preventieve handelingen en mondhygiëne. Ook biedt ze ondersteuning aan de tandarts op het gebied van de voorbereiding, uitvoering en de afronding van uw behandeling als patiënt.
In het kort de taken van de preventie-assistente op een rijtje:
- Afnemen van de gezondheidsverklaring
- Uitvoeren van een kleur-plaktest
- Aangeven wat de conditie van het tandvlees is
- Verwijderen van tandsteen en plak boven het tandvlees
- Polijsten van de tanden en kiezen
- Gladmaken van worteloppervlakken
- Aanbrengen van fluoride
- Instructies geven over het verzorgen van uw gebit
- Het sealen van kiezen
Wist u dat:
De preventie-assistente een tandartsassistente is die een aanvullende cursus heeft gedaan tot preventie-assistente. De preventie-assistente is géén mondhygiëniste en mag zich ook niet zo noemen. U kunt altijd navraag doen over haar opleiding en deskundigheid.
De tandartsassistente:
U kunt de tandartsassistente zien als het visitekaartje van de praktijk. Ze is een duizendpoot en onmisbaar voor de tandarts. Ze ontvangt de patiënten, assisteert tijdens de behandelingen bij de tandarts, maakt afspraken en verzorgt de administratie in de praktijk. Kort gezegd houdt zij zich bezig met organisatorische zaken, maar ze mag ook onder toezicht van de tandarts een aantal handelingen uitvoeren.
In het kort de taken van de tandartsassistente op een rijtje:
- Verrichten van baliewerkzaamheden
- Biedt ondersteuning aan administratieve werkzaamheden
- Voorbereiden, opruimen en schoonmaken van de behandelkamers en het steriliseren van instrumenten
- Assisteren aan de stoel tijdens de behandeling
- Maken van röntgenfoto’s (onder toezicht van de tandarts)
- Nemen van gebitsafdrukken en maken van gipsmodellen
- Kleine reparaties aan protheses en polijsten van protheses
- Afnemen van gezondheidsverklaringen
Wist u dat:
De tandartsassistente de opleiding tandartsassistent heeft gevolgd. Soms komt het voor dat de assistente in de praktijk opgeleid wordt en dit wordt aangevuld met een cursus. Uiteraard kunt u altijd navraag doen bij de praktijk over haar opleiding en deskundigheid.
Bron: NMT[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”De halfjaarlijkse controle” tab_id=”1446120186685-ecc4af25-00fe”][vc_column_text]De halfjaarlijkse controle is een algemene check-up die het liefste elk halfjaar wordt uitgevoerd. Om problemen in de mond te voor komen, hoe de situatie zich in de mond ontwikkelt, is het belangrijk om voor periodieke controle te komen en het gebit te laten reinigen.
Tijdens deze preventieve controle wordt het gebit gecontroleerd op gaatjes, ook wordt het tandvlees en de omliggende weefsels beoordeeld.
Daarnaast kan het voorkomen dat er digitale röntgenfoto’s van het gebit genomen worden om het gebit beter te kunnen bestuderen. Deze foto’s zijn noodzakelijk om de situatie tussen uw tanden en kiezen te analyseren, en tevens wordt er gekeken naar de situatie beneden het tandvlees. Wat buiten het zichtveld van de tandarts valt.
Door het tijdig signaleren van eventuele problemen die zich in de mond voordoen en het waarborgen van een goede mondhygiëne, streven wij naar een gezonde mond, tenslotte is voorkomen beter dan genezen.Tijdens de controle wordt er gekeken naar de conditie van het tandvlees en wordt er tijd gereserveerd voor het geven van voorlichting. Eventueel tandsteen en tandplaque worden verwijderd. Zo nodig wordt er een vervolgafspraak gemaakt, mocht de hoeveelheid tandsteen niet in de geplande tijd verwijderd kunnen worden.
Op jonge leeftijd regelmatig naar de tandarts gaan en de nodige zorg en aandacht krijgen om daarmee te voorkomen dat er problemen in de mond ontstaan, vinden wij erg belangrijk. Daarom starten wij bij kinderen vanaf 6 jaar, een preventieplan:
- Het sealen van de kiezen
- Bij elke halfjaarlijkse controle een fluoridebehandeling geven
- Regelmatig nemen van röntgenfoto’s om de ontwikkeling en de groei van het gebit te volgen
- Controle op de mondhygiëne houden, zo nodig met voorlichting en instructie
- Controle op de gebitsontwikkeling van de blijvende tanden en kiezen. Zo nodig wordt voor gebitsregulatie verwezen naar een orthodontist.
Mochten er tijdens de controle gaatjes en/of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal er een nieuwe afspraak worden gemaakt om dit te herstellen. Eventueel kunt u doorverwezen worden naar een specialist.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Tandenknarsen” tab_id=”1446120188484-a99b191c-6bab”][vc_column_text]Wellicht heeft u opgemerkt dat uw kaken gevoelig zijn als u ’s ochtends opstaat of ziet u dat uw tanden en kiezen lichtelijk beschadigd zijn. Dit is het gevolg van tanden knarsen. Het knarsen van uw tanden betekent dat u uw tanden klemt en over elkaar schuift.
Zodra u hier last van krijgt, is het belangrijk dat u naar de tandarts gaat.
Tandenknarsen is, na cariës en tandvleesziekten, de derde aandoening in Nederland die een grote bedreiging vormt voor het gebit. Vrijwel iedereen heeft wel een periode in zijn leven last van knarsen. Maar voor ruim een half miljoen mensen houdt het knarsen zo lang aan dat ze ernstige gebitsproblemen krijgen.
Oorzaken van knarsen
- Angst
- Rookverslaving
- Erfelijkheid
- Psychische stoornissen
- Alcoholgebruik
- Stress
- Slaapproblemen
- Teveel cafeïne gebruik
- Een gebit wat niet goed past
- Roken
- Drugs en medicijnen
Er zijn ook diverse symptomen die u kunnen wijzen op het knarsen van uw tanden:
- Bijtranden aan de binnenkant van uw wangen
- Dagelijks last van hoofdpijn
- Kiesoppervlakken die vlak zijn
- Gevoelige tanden
- Gespannen en zeer pijnlijke spieren in de kaken en gezicht
- Versleten tanden
- Klikkend geluid in het gewricht tussen slaap en bovenkaak
- Je wordt er op gewezen door je partner of directe omgeving
- Ook hebben mensen die ’s nachts last hebben van tandenknarsen overdag de neiging om bijv. te nagelbijten of op een pen.
Tandenknarsen kun je tegenwoordig goed behandelen. Zo zijn er verschillende soorten bitjes die je in kunt doen tijdens het slapen waardoor de tanden niet meer zullen beschadigen. De bitjes zijn er in verschillende soorten. De tandarts zal u altijd adviseren wat voor u de beste oplossing is, om het tandenknarsen tegen te gaan.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Brug” tab_id=”1446120189692-43196560-6a10″][vc_column_text]
Wat is een brug?
Een brug is een manier om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een dummy en twee kronen) wordt vast gezet aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet en is niet door uzelf te verwijderen.
Hoe de tandarts de brug voorbereidt:
Eerst worden de tanden of kiezen, waar de brug aan verankerd wordt, bijgeslepen en gereedgemaakt om de brug op te plaatsen. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de geslepen tanden of kiezen en het gat. Een tandtechnicus gebruikt de afdruk om een passende brug te maken.
Totdat de definitieve brug klaar is, wordt er een tijdelijke brug geplaatst. Deze brug is van kunststof. Als de definitieve brug wordt geplaatst, zal de tandarts een paar kleine handelingen verrichten om er zeker van te zijn dat u de kiezen goed op elkaar kunt plaatsen. De brug wordt eerst gepast en daarna vastgemaakt met een speciaal daarvoor bestemd cement.
Hoelang gaat een brug mee?
De brug blijft, afhankelijk van de gezondheid van de aangrenzende tanden of kiezen, vele jaren zitten. Het is belangrijk om te weten dat een brug de aangrenzende tanden of kiezen niet volledig ondoordringbaar maakt voor tandbederf. De tanden en kiezen moeten dus goed worden schoongehouden. De tandarts of mondhygiënist kan u vertellen wat de beste manier is om uw brug schoon te houden.
Soms komt het voor dat het cement waarmee de brug is bevestigd, loslaat. U dient dat meteen contact op te nemen met de tandarts. De tandarts zal uw brug weer vastzetten. Daarnaast kunt u ook altijd contact opnemen met de tandarts als u het gevoel heeft dat de brug niet lekker zit. Hij kan uw ongemakken verhelpen.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Kapotte tand” tab_id=”1446120555989-fb949ccf-34ae”][vc_column_text]Allereerst is een kapotte tand voor u erg vervelend. Toch komt het vaker voor dan dat u denkt. Bij 1/3 van 12-jarige kinderen komt het voor dat er een stukje van de tand is afgebroken. De bovenste voortanden zijn meestal de dupe van incidenten.
Wat kunt u doen uit voorzorg?
Ongevallen zitten in een klein hoekje, dus ook tijdens het sporten. Denk maar aan voetbal, basketbal, hockey, rugby, maar ook bij vechtsporten zoals judo en karate zijn de risico’s groter. De tandarts zal u daarom adviseren om uw gebit te beschermen door het dragen van een gebitsbeschermer. De gebitsbeschermer zal op maat worden gemaakt. Deze gebitsbeschermer zal ervoor zorgen dat de schade voorkomen of verminderd wordt. Toch kan het alsnog voorkomen dat de klap zo heftig is dat er letsel ontstaat.
Wat dient u te doen bij een gebroken tand?
Probeer het stuk dat is afgebroken altijd te bewaren. De tandarts zal, indien mogelijk, de tand terugkleven aan de basis. Als u er niet in slaagt om de tand te bewaren, zal de tandarts een witte composietvulling maken om de tand op te vullen. Toch moet u er rekening mee houden, dat de tand niet te herstellen is met een vulling. Het kan zijn dat de tandarts genoodzaakt is om een kroon te plaatsen op de tand. Hoe dan ook, u dient tijdig naar de tandarts te gaan. Zo heeft u minder kans op ontstekingen omdat de tandarts het probleem meteen kan verhelpen.
De beste oplossing voor kapotte tanden zijn tandimplantaten. Tandimplantaten voelen, functioneren en lijken op de eigen tanden en kiezen. Zij kunnen de tanden perfect vervangen. Implantaten zorgen ervoor dat het gebit en het kaakbot sterker worden en gaan een levenlang mee.
De tandarts zal u graag adviseren over de beste oplossing.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Implantaten” tab_id=”1446120571553-49ad69e6-4684″][vc_column_text]Mist u een tand of kies of heeft u last van een loszittend kunstgebit? Wellicht zou een implantaat een uitkomst kunnen zijn. Tandartspraktijk Niv Dent is o.a. gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten.
Mochten er enkele tanden of meerdere verloren zijn, implantaten bieden u de mogelijkheid om deze te vervangen voor tanden die net zo aanvoelen als uw eigen oorspronkelijke tanden. Ook als u alle tanden verloren heeft, bieden implantaten u goede mogelijkheden. Want hoe vaak komt het niet voor dat een kunstgebit los blijft zitten, klappert en gevoelig blijft. Een loszittende gebitsprothese is vaak een ramp. In dat geval kunnen we het kunstgebit vastzetten met implantaten. De kosten hiervan worden door veel zorgverzekeraars vergoed. Raadpleeg hiervoor uw polis. Door middel van een volledige gebitsprothese, op implantaten (klikgebit), kunt u uw volledige kauwfunctie weer herstellen. Deze gebitsprothese voelt aan als uw eigen natuurlijke tanden.
Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel of schroef, welke gezet kan worden op de plaats van een verloren kies of tand. Over het algemeen zijn deze “kunstwortels/schroeven” gemaakt van titanium. Dat is een materiaal dat door het tandbot en het omliggende tandvlees wordt geaccepteerd. Het zou nergens voor nodig zijn dat er nog veel mensen rondlopen die problemen hebben met hun huidige gebitsprothese. Kennelijk zijn zij niet op de hoogte van de vele voordelen die een implantaat gedragen voorziening kan bieden.
Het plaatsen van een implantaat
In de eerste fase om een implantaat te plaatsen zal de tandarts een kleine operatie uitvoeren. Allereerst maakt de tandarts een sneetje in uw tandvlees (uiteraard onder plaatselijke verdoving), om vervolgens gevoelloos een klein gaatje te boren in het kaakbot op de plek waar de implantaat geplaatst zal worden. In dit gaatje zal de kunstwortel in het kaakbot worden geschroefd en wordt het tandvlees gehecht.
Het duurt drie tot zes maanden voordat het implantaat stevig in uw kaakbot vastgegroeid zit. Pas dan kunnen we beginnen met fase 2, het nieuwe gebitselement (kroon) op de kunstwortel te zetten.
Niet voor iedereen zijn implantaten een oplossing
Helaas kan niet iedereen kiezen voor een gebitsreconstructie met behulp van implantaten.
Dat zou bijvoorbeeld kunnen liggen aan, de stevigheid van uw kaakbot, de hoeveelheid nog aanwezige zenuwen in uw kaakbot; een mogelijke allergie die u heeft voor titanium (het materiaal waarvan de kunstwortel is gemaakt) Daarom zullen wij altijd eerst onderzoeken of een behandeling met implantaten wel voor u geschikt is.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Tandsteen verwijderen” tab_id=”1446120572916-e54954d5-f588″][vc_column_text]
Tandsteen
Iedereen heeft last van tandsteen. De één wat meer dan de ander, maar we ontkomen er niet aan.
Tandsteen is niets meer dan tandplaque dat langere tijd aanwezig blijft op de tand of kies. Tandplaque verkalkt en wordt hard. De plekken waar tandsteen het meest voorkomt zijn vlak onder het tandvlees, tussen uw tanden en achter de tanden. Deze plekjes worden vaak vergeten tijdens het poetsen. Daarnaast ontstaat er ook tandsteen op de plekken waar de speekselklieren zitten.
Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.
Tandsteen kan worden verwijderd door de tandarts, de mondhygiëniste of de preventie-assistent(e). Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt.
Nadat de tandarts, de mondhygiëniste of de preventie assistente tandsteen heeft verwijderd, zullen uw tanden worden gepolijst met een polijstcupje. Op dit cupje wordt polijstpasta aangebracht en worden uw tanden gepolijst. Door het verwijderen van tandsteen wordt een van de oorzaken van tandvleesontsteking aangepakt. Als u er na de gebitsreiniging een goede mondhygiëne op na houdt, kan het tandvlees zich weer herstellen. Door polijsten kan ongewenste aanslag worden verwijderd en de esthetiek hersteld.
Tandsteen kan op den duur problemen aan het tandvlees veroorzaken. Het is daarom van belang dat tandsteen wordt verwijderd. Nog beter is het om tandsteen te voorkomen. Poets daarom minstens twee maal per dag uw tanden met een fluoride tandpasta en reinig indien dat aan u is geadviseerd ook de ruimte tussen uw tanden.
Uw tandarts, mondhygiënist of preventieassistente adviseert u op het gebied van preventie, welke gebitsreiniging het meest geschikt zijn voor uw persoonlijke situatie.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Wortelpuntoperatie” tab_id=”1446120574038-3e00ab05-5dab”][vc_column_text]
Wanneer moet ik een wortelpuntoperatie ondergaan?
Een wortelpuntoperatie wordt uitgevoerd als de pulpa door tandbederf, een ontsteking of een diepe vulling niet meer te redden is met een wortelkanaalbehandeling.
Wat houdt een wortelpuntoperatie in?
Tijdens een wortelpuntoperatie maakt de behandelaar een kleine snee in het verdoofde tandvlees en klapt dit iets open. Vervolgens boort hij met een klein boortje door het bot naar de punt van de wortel en maakt de wortel schoon. Vaak wordt er ook een stukje van de wortelpunt weggehaald. Daarna vult hij het einde van het wortelkanaal op met een kleine vulling. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten waardoor nieuwe ontstekingen in de toekomst worden voorkomen. Als de behandelaar klaar is, hecht hij het tandvlees.
Door wie wordt deze behandeling uitgevoerd?
De wortepuntoperatie wordt meestal door een kaakchirurg of een specialist in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen (endodontoloog) uitgevoerd. Soms is uw tandarts echter zelf ook in staat om deze behandeling uit te voeren. De tandarts is degene die u kan doorverwijzen.
Moet ik rekening houden met een pijnlijke behandeling?
Door de verdoving is de wortelpuntoperatie vrijwel pijnloos. Wel kan er na de behandeling enige napijn optreden. Deze is met paracetamol of ibuprofen goed te bestrijden. Daarnaast kan uw wang na de operatie dik worden. Door de wang met ijs te koelen, vermindert de zwelling. De klachten gaan over het algemeen na drie tot vier dagen weg. Mochten de klachten aanhouden, neem dan contact op met uw behandelaar.
Zal de genezing goed verlopen?
De hechtingen zijn vaak oplosbaar en lossen na één tot twee weken op. Na verloop van tijd groeit er bot in de holte die door de ontsteking is ontstaan.
Kan ik mijn mond gewoon reinigen zoals ik dat normaal ook doe?
De hechtingen zijn vaak oplosbaar en lossen na één tot twee weken op. Na verloop van tijd groeit er bot in de holte die door de ontsteking is ontstaan.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Abces” tab_id=”1446120575118-d7b49671-97e8″][vc_column_text]
Wat is een abces?
Een abces is een met pus gevulde zwelling die op meerdere plekken op je lichaam kan voorkomen, maar in dit artikel spreken we natuurlijk over een abces in de mond.
Hoe ontstaat een abces?
Abcessen kunnen ontstaan nadat weefsel is geïnfecteerd door een bacterie, parasiet of een stof die lichaamsvreemd is. Het immuunsysteem stuurt dan witte bloedcellen op het geïnfecteerde gebied af om alles op te ruimen. Er kan dan een met etter gevulde zwelling ontstaan, die bestaat uit witte bloedcellen en bacteriën of lichaamsvreemde stoffen. De groeiende zwelling leidt tot druk onder de huid en verdere ontsteking van omliggend weefsel. De druk en ontsteking veroorzaken pijn.
Een abces kan zich ook ontwikkelen als gevolg van een tandvleesaandoening. Dit wordt veroorzaakt door de ophoping van tandplak in een pocket, de ruimte tussen de tand en het tandvlees.
Hoe kan ik een abces herkennen?
Een abces wordt over het algemeen vrij snel gesignaleerd. U merkt het vooral aan de pijn bij het kauwen of als u duwt op de aangetaste tand. De wang en de lymfeklieren in de hals kunnen bij een dergelijke ontsteking sterk opzwellen.
Soms voelt u wel pijn, maar weet u niet precies om welke tand het gaat. Als u niet duidelijk kunt aangeven welke tand pijn doet, zal de tandarts met één van zijn instrumenten op de verschillende tanden en kiezen tikken om te bepalen welke tand gevoelig is. Ook kan de tandarts een röntgenfoto maken om te bepalen om welke tand of kies het gaat.
Hoe kan ik een abces laten behandelen?
Abcessen in de mond kunnen erg pijnlijk zijn, maar kunnen relatief gemakkelijk behandeld worden. Over het algemeen zal de tandarts, afhankelijk van de oorzaak, het abces verhelpen door middel van een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging onder het tandvlees. Als het tandvlees erg gezwollen is en veel pus bevat, zal uw tandarts eerst het abces ontlasten en de pus laten afvloeien om de druk te verlichten.
Bij heftige aanhoudende pijn worden soms antibiotica voorgeschreven. In de eerste periode zullen pijnstillers nodig zijn om de antibiotica de tijd te geven hun werk te doen.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Droge mond” tab_id=”1446120884736-14b33407-807a”][vc_column_text]Heeft u ook last van een droge mond? Dan bent u niet de enige.
Veel mensen hebben net als u hier last van. Wellicht vraagt u zich af wat u hier tegen kan doen.
Hoe komt het dat ik een droge mond heb?
Allereerst is het belangrijk te weten wat de oorzaak is van een droge mond. Een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Dit wil zeggen dat de mond dus niet voldoende vochtig wordt gemaakt.
Als het ware kunt u het vergelijken met het tijdig oliën van de ketting van uw fiets. Als u dit niet op tijd doet, zal de ketting op den duur kapot gaan. Hetzelfde geld voor uw mond. Uw mond heeft vocht nodig om te spreken, kauwen en te slikken. Ook gaat het bewegen van uw wangen, tong en lippen een stuk makkelijker door middel van speeksel. Daarnaast zorgt speeksel er voor dat uw tanden en kiezen gereinigd worden en remt het bacteriën en schimmels in de mond af.
Oorzaak:
Misschien vraagt u zich af hoe het komt dat u een tekort heeft aan speeksel.
Dit kan verschillende redenen hebben. Lange gesprekken voeren, of bij verschijnselen van stress kunt u een droge mond krijgen. Helaas komt het bij veel personen voor dat ze last hebben van een chronische droge mond. Wellicht gebruikt u medicijnen (denk aan slaaptabletten, anti-depressiva, medicijnen voor diabetispatiënten etc.).
Gevolgen:
Wat zijn de gevolgen van een droge mond?
Voor uw natuurlijke tanden en kiezen:
Voor iedereen zijn er gevolgen gemoeid bij klachten over een droge mond. Voor uw tanden en kiezen betekent een droge mond dat tandplak sneller wordt ontwikkelt dan normaal. Met als gevolg dat u sneller last krijgt van gaatjes in uw tanden en kiezen. Tandplak en gaatjes ontwikkelen zich vooral langs de randen van uw tandvlees. Indien u niet ingrijpt, kan het tandvleesontsteking veroorzaken. Uiteindelijk kunnen uw tanden en kiezen los gaan zitten. Als u geen maatregelingen treft, kunnen u uw tanden en kiezen verliezen.
Indien u een kunstgebit heeft:
Een droge mond zorgt er vaak voor dat een kunstgebit niet goed op zijn plaats blijft zitten.
Bij sommige patiënten komt het voor dat er een ingedikte laag tussen het kunstgebit en het mondslijmvlies ontstaat. Dit wil zeggen dat het kunstgebit vast geplakt zit aan het gehemelte.
Als dit voor u geldt, zult u beamen dat u last heeft van pijnlijke plekken als u uw kunstgebit los probeert te trekken.
De gevolgen voor het mondslijmvlies:
Als het speeksellaag ontbreekt zullen de slijmvliezen snel geïrriteerd raken. Deze irritaties ontstaan door het eten van gekruid voedsel, het drinken van alcohol of door het kunstgebit. U kunt ervaren dat er pijnlijke plekken ontstaan op de tong, wang, gehemelte of het tandvlees. U dient ook rekening te houden dat ontstekingen en schimmelinfecties kunnen ontstaan.
Hoe kunt u deze gevolgen van een droge mond aanpakken?
De tandarts zal met u overleggen welke behandeling het meest effectief is om een droge mond tegen te gaan.
Indien u vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met tandartspraktijk Niv Dent.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Teruggetrokken tandvlees” tab_id=”1446120887441-68aa6ee5-055d”][vc_column_text]Heeft u ook last van teruggetrokken tandvlees? Dan bent u niet de enige.
Veel mensen hebben net als u hier last van. Wellicht vraagt u zich af wat u hier tegen kan doen.
De tandheelkundige benaming voor teruggetrokken tandvlees is gingiva recessie.
Gedurende het leven zal bij iedereen het tandvlees zich wel ergens terugtrekken. Een redenen waarom tandvlees zich kan terugtrekken:
Poetstrauma
Te hard poetsen, een verkeerde poetsmethode en/of een te harde tandenborstel kunnen het tandvlees zodanig beschadigen dat het terugtrekt. Poets bij voorkeur met een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen. Het tandvlees dat zich heeft teruggetrokken door de verkeerde poetstechnieken kan er ook voor zorgen dat de tandhalzen aan slijtage worden blootgesteld.
Parodontitis
Als de ontsteking van de tandvleesrand (gingivitis) zich uitbreidt in de richting van het kaakbot, zal het kaakbot worden afgebroken. Dit wordt parodontitis genoemd. Als gevolg van deze ontsteking bestaat de kans dat het tandvlees zich terugtrekt.
Na parodontologische behandeling
Na een geslaagde parodontologische behandeling,zal het steunweefsel rond de tanden en kiezen genezen. Het tandvlees zal zich terugtrekken en de spleet tussen het tandvlees en de tand (pocket) wordt kleiner. De tanden en ook de wortels onder het tandvlees zijn goed schoongemaakt. Het tandvlees heeft nu een gezond uiterlijk gekregen en zich ook verder teruggetrokken. Het is niet verstandig om een parodontologische behandeling te vermijden omdat je bang bent voor terugtrekkend tandvlees. Als de ontsteking namelijk aanwezig blijft, zal de kans dat het tandvlees zich verder terugtrekt ook steeds groter worden, tevens bestaat het risico om alle tanden en kiezen te verliezen. Na genezing van de steunweefsels zal de hoogte van het tandvlees stabiel blijven.
Andere factoren
Er zijn meer factoren die samen met de al eerder genoemde oorzaken, de kans op het terugtrekken van het tandvlees kunnen vergroten. De tandarts zal met u overleggen welke behandeling het meest effectief is om teruggetrokken tandvlees tegen te gaan.
Indien u vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met tandartspraktijk Niv Dent.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Mondkanker” tab_id=”1446120888686-61dbdf15-bdf1″][vc_column_text]
Bij mondkanker is er een kwaadaardige tumor in de mond aanwezig. Het is een aandoening die niet vaak voorkomt. Het is echter belangrijk om de tandarts direct te raadplegen als u een zwelling opmerkt in uw mond of op uw lippen die voorheen niet aanwezig was.
Oorzaken van mondkanker
Zoals eerder opgemerkt komt mondkanker niet erg vaak voor. Per jaar komen er in Nederland van de 100.000 mensen 2 personen voor met mondkanker.
Een reden van mondkanker is vaak chronische irritatie van het mondslijmvlies. Denkt u aan langdurig roken of gebruik van alcohol wat beide oorzaken kunnen zijn voor kanker ín de mond. Daarnaast is het mogelijk dat u lipkanker krijgt door langdurige blootstelling aan zonlicht of het pijp-roken. Tevens heeft uzelf ook een invloed op het vermijden van mondkanker. Slechte mondhygiëne of een prothese die niet goed past, zijn ook oorzaken van mondkanker. Mondkanker komt vaker voor bij oudere personen, maar het neemt niet weg dat mondkanker ook voorkomt bij diverse leeftijdsgroepen.
Klachten
Een kwaadaardige mondtumor kan op verschillende manieren groeien: als heel oppervlakkige zweertjes, of juist meer “bloemkoolachtig” (poliep), of als “cysten” (vaak op het gehemelte). De oppervlakkige tumoren veroorzaken verrassend zelden pijn of andere klachten.
Dit gebeurt vaak pas, als het gezwel dieper doorgroeit in de omliggende weefsels. Omdat mensen dan weinig gealarmeerd zijn, loopt men vaak lang door, voordat men met de zwelling een arts bezoekt. Als de tumor verder doorgroeit, kunnen andere klachten optreden zoals problemen met slikken en eten (waardoor gewichtsverlies het gevolg is), spraakstoornissen, kwijlen, of een kunstgebit dat niet meer past. Zelden veroorzaakt een mondtumor uitstralende pijn naar het oor. Ook kunnen klachten optreden in de vorm van zwelling van de lymfklieren in de hals, hetgeen veroorzaakt wordt door uitzaaiing naar de lymfklieren.
Diagnose
Mondkanker diagnosticeert men door lichamelijk onderzoek: het bekijken en bevoelen van de mondholte en kaak, en het zoeken naar verdachte lymfklieren in de kaak- en halsregio. De uiteindelijke diagnose wordt gesteld door onderzoek van een stukje weefsel uit de verdachte plek, dat onder de microscoop bekeken wordt. Pas dan weet men definitief of er sprake is van mondkanker, of dat er toch sprake was van een goedaardige afwijking.Daarna vindt aanvullend onderzoek plaats om het ‘stadium’ te bepalen waarin de tumor zich bevindt. Onder het stadium wordt verstaan: de grootte van de tumor en de ingroei in de omliggende weefsels, het bestaan van uitzaaiingen naar lymfklieren en uitzaaiingen “op afstand” naar de longen, lever en het skelet. Meestal wordt er vooral aanvullend radiologisch onderzoek gedaan met gewone röntgenfoto’s en eventueel CT of MRI. Deze informatie is heel erg belangrijk, omdat de behandeling er grotendeels van afhangt.
Prognose
Hoe vroeger de tumor ontdekt wordt, hoe gunstiger de prognose op lange termijn. Als er geen uitzaaiingen naar de lymfklieren zijn, is de vijfjaarsoverleving ongeveer 75%. Bij het bestaan van uitzaaiingen naar de lymfklieren, ligt dit percentage fors lager. Wanneer er reeds sprake is van algemene uitzaaiingen naar longen, lever en skelet, is de verwachting op korte termijn nog veel slechter. Precieze uitspraken over de prognose zijn niet mogelijk. Dat hangt o.a. ook af van de leeftijd en de algemene lichamelijke conditie van de patiënt.
Behandeling
Elke patiënt met kanker wordt in teamverband in het ziekenhuis besproken alvorens tot een behandeling wordt besloten. Ieder ziekenhuis kent zogenaamde “Oncologie-besprekingen”, waar de medische en persoonlijke situatie van elke nieuwe en reeds bekende kankerpatiënt in teamverband wordt besproken. Het Oncologie-team bestaat uit diverse artsen, zoals kaakchirurgen, plastisch chirurgen, internisten, radiotherapeuten, Keel-Neus-Oor-artsen, radiologen, en ander gespecialiseerd personeel, zoals oncologie-verpleegkundigen, logopedisten, tandprothetici, maatschappelijk werkers, psychologen, etc. In teamverband probeert men tot de beste behandeling voor elke individuele patiënt te komen.
De behandeling hangt af van vele factoren, zoals de locatie van de tumor (waar bevindt de tumor zich in de mond) en het stadium waarin de tumor zich bevindt (grootte, doorgroei, uitzaaiing). Hoe kleiner de tumor (hoe gunstiger het stadium), hoe beter de resultaten zijn van de behandeling. Verder speelt de lichamelijke conditie van de patiënt ook een belangrijke rol bij de bepaling van de behandeling. De behandelopties bestaan vooral uit operatie en (na-)bestraling, soms chemotherapie of een combinatie hiervan. Kleine tumoren kunnen vaak goed operatief worden verwijderd. Afhankelijk van de mate van doorgroei in omliggend weefsel (o.a. spieren, bot) wordt besloten of aanvullende bestralingen nodig zijn. Als bij een eventuele bestraling de speekselklieren in het bestralingsveld liggen, kunnen deze hun functie verliezen en kan een droge mond ontstaan. Een dergelijke droge mond kan tevens tot ernstige cariës leiden. Vaak worden tijdens de operatie ook de lymfklieren in de hals weggehaald. Hoe ingrijpend een operatie zal worden, hangt heel erg af van de lokatie en doorgroei van de tumor, aangezien bij een chirurgische ingreep een flinke marge gezond omliggend weefsel wordt weggehaald, om er zodoende zeker van te zijn, dat er geen tumorresten overblijven. De patholoog-anatoom is de arts, die onderzoekt of de zogenaamde snijranden vrij van tumorresten zijn en of de lymfklieren wel of geen tumorcellen bevatten. Hier hangt o.a. van af, of er nog nabestraling of andere nabehandeling nodig is.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Röntgenfoto’s” tab_id=”1446120890288-ef186d0a-a624″][vc_column_text]
Röntgenfoto’s bij de tandarts
Wellicht heeft u ervaren dat de tandarts af en toe röntgenfoto’s bij u afneemt. Het kan zijn dat het niet altijd geheel duidelijk is waarom de tandarts foto’s van uw gebit afneemt.
Waarom röntgenfoto’s noodzakelijk zijn voor de tandarts
Eigenlijk is het heel simpel. De tandarts kan namelijk niet uw volledige gebit controleren met het blote oog. Met een röntgenfoto kan hij bijvoorbeeld zien wat er tussen uw tanden en kiezen afspeelt, maar kan hij ook de stand van de wortel bekijken. Daarnaast ziet hij ook de conditie van uw kaakbot.
Wat zijn röntgenfoto’s precies?
Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto’s worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.
Zijn er risico’s verbonden aan röntgenfoto’s?
Bij het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die u oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico’s van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.
Ik ben zwanger, is het dan veilig om röntgenfoto’s te laten maken?
In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling zal dus niet in de buurt komen van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als uw tandarts bekend is met uw zwangerschap zal hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s maken.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Pedodontoloog” tab_id=”1446121210731-2c4d6a01-b6f9″][vc_column_text]
Wat is een pedodontoloog?
Een pedodontoloog is een tandarts die gespecialiseerd is in kindertandheelkunde.
De kindertandarts richt zich op extreem bange kinderen, kinderen met gedragsproblemen of kinderen met veel gaatjes die net te jong zijn om uitgebreid behandeld te worden.
Tevens richt de pedodontoloog zich ook op kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking.
Wat voor opleiding heeft een pedodontoloog gevolgd?
De postdoctorale opleiding tot kindertandarts aan ACTA leidt tandartsen op tot tandarts-pedodontoloog. De tandartsen die deze opleiding met succes hebben afgerond, worden door de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) officieel erkend als kindertandarts. Nederland telt inmiddels ongeveer veertig officieel geregistreerde kindertandartsen. Via een systeem van visitatie en herregistratie wordt de kwaliteit van dit register bewaakt.
Wat voor taken voert een pedodontoloog uit?
De kindertandarts voert in principe dezelfde taken uit als een reguliere tandarts. Hij richt zich daarbij op zowel preventieve als (herstellende) behandelingen. Gedurende het wenproces wordt veelal gepoogd enkele basale handelingen uit te voeren, zoals het maken van foto’s, polijsten van het gebit en/of een fluoridebehandeling.
Hoe voert een pedodontoloog zijn taken uit?
In eerste instantie wil de kindertandarts van u weten wat uw kind heeft meegemaakt bij de vorige tandarts of mogelijk in andere medische settingen. Daarnaast wil de kindertandarts zich graag een beeld vormen van het algemene gedrag van uw kind. Vervolgens stelt hij aan de hand van uw verhaal en de conditie van het gebit een behandelplan op.
Voor kinderen is het belangrijk dat ze stapsgewijs aan de tandheelkundige behandeling kunnen wennen. Vertrouwen winnen speelt daarom een belangrijke rol. De kindertandarts zal dan ook duidelijke afspraken maken met uw kind en zich aan deze afspraken houden. De kindertandarts vertelt uw kind aan het eind van de behandeling altijd wat er de volgende keer te wachten staat.
Wie bepaalt dat mijn kind naar een pedodontoloog moet?
U kunt op verwijzing van uw eigen tandarts, huisarts of medisch specialist bij de kindertandarts terecht. Een verwijzing vindt plaats als er sprake is van een spoedgeval of behandelprobleem. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat uw kind heel bang is voor de tandarts, plotseling erg veel gaatjes blijkt te hebben en nog te jong is om uitgebreid behandeld te worden of als de tandarts zelf minder goed in staat is om de voorgenomen behandeling uit te voeren. In overleg met u en de verwijzende tandarts neemt de kindertandarts dan (een deel van) de behandeling over. De tandheelkundige zorg van een kindertandarts is altijd van tijdelijke aard. Als uw kind over zijn grootste angst heen is of oud genoeg is om naar een reguliere tandarts te gaan, zal deze het weer overnemen.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Tandartsen en Botox” tab_id=”1446121212017-b00ebe24-ed81″][vc_column_text]
Waarom steeds meer tandartsen kiezen om Botox behandelingen uit te voeren.
Een tandarts die Botoxbehandelingen uitvoert?
Het komt tegenwoordig inderdaad steeds vaker voor dat tandartsen Botoxbehandelingen uitvoeren.
Plastische chirurgen zijn daar niet allemaal even blij mee.
Het is tevens hun vakgebied.
Toch is het niet vreemd dat tandartsen hun interessegebied verbreiden naar buiten de mond.
Een tandarts heeft namelijk volledige kennis van de anatomie van het gezicht.
Een tandarts uit Uddel zei het volgende:
“Het is logisch dat tandartsen niet alleen in de mond werken, maar dat zij ook het weefsel rondom de mond behandelen. Dat heeft allemaal met elkaar te maken”.
In het BIG-register staat volgens hem ook niet duidelijk vermeld wat door een plastisch chirurg moet worden behandeld en wat door een tandarts.
Wel vindt hij dat tandartsen die geïnteresseerd zijn in Botox, wel een cursus Botox injecteren moeten volgen. Zij kennen de anatomie van het gezicht heel goed en doen vaak al heel ingewikkelde ingrepen in de mond. Vergeleken met dat stelt een spuitje Botox niet zoveel voor. Zelf heeft hij een cursus van 6 dagen gehad, waarin hij een op een les kreeg van een cosmetische arts. Hij heeft daar ook een diploma van. Hij is dus wel degelijk bekwaam, vindt hij.
Toch denken veel collega tandartsen er net wat anders over.
Zij willen zich niet wijden aan Botox, tenzij het op therapeutische basis toegepast kan worden.
Tot die tijd laten zij Botox graag over aan plastische chirurgen, die volgens hen alleen gespecialiseerd zijn in dit soort behandelingen.
Feit blijft dat veel tandartsen wel veel toekomst zien in botox behandelingen.
Tandartsen zien het wegwerken van rimpels en bijspuiten van lippen als service voor hun patiënten, maar we moeten niet vergeten dat het ze ook een aardig zakcentje oplevert.
Verzekeraar VvAA, waar veel tandartsen zijn verzekerd voor hun aansprakelijkheid, heeft de cosmetische behandelingen begin dit jaar aan banden gelegd. Tandartsen zijn alleen nog verzekerd voor ingrepen in het gebied onder de neus.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Bacteriologisch onderzoek” tab_id=”1446121213100-ba1476d4-b9da”][vc_column_text]
Wanneer is er sprake van een bacteriologisch onderzoek?
Bij ernstige parodontitis kan microbiologisch onderzoek uitwijzen welke bacteriën onder het tandvlees aanwezig zijn, zodat op grond van een zorgvuldige diagnose een gerichte behandeling kan worden ingezet, eventueel met ondersteuning van een antibioticum.
Een tweede microbiologisch onderzoek na afloop geeft aan of verdere behandeling nodig is.
Ook vóór het plaatsen van tandvervangende implantaten is het zinvol microbiologisch onderzoek uit te voeren om latere ontsteking rondom het implantaat uit te sluiten.
Wat is de procedure voor dit onderzoek?
Er zal eerst een monstertje worden afgenomen.
Er zijn verschillende testen voor microbiologisch onderzoek: de kweekmethode en de DNA-techniek. Uw tandarts of mondhygiënist bepaalt welke test in uw geval de beste diagnose mogelijk maakt. Met een dun papieren stiftje worden monsters genomen van de tandplak die zich onder het tandvlees bevindt. Dit is geheel pijnloos.
Analyse van bacteriën op het laboratorium
De monsters worden opgestuurd naar een bacteriologisch laboratorium en door een team van deskundigen (microbiologen en parodontologen) beoordeeld. Uw tandarts of mondhygiënist krijgt zo een wetenschappelijk verantwoord advies om, indien nodig, de behandeling met een antibioticum te ondersteunen.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Zwangerschap en uw gebit” tab_id=”1446123109614-578388df-a434″][vc_column_text]
U bent in blijde verwachting van een kleine. Namens tandartspraktijk Niv Dent willen wij u van harte feliciteren!
Graag willen we u ook een paar nuttige tips meegeven die u dient te weten tijden uw zwangerschap.
Tijdens uw zwangerschap is het erg belangrijk om uw gebit nóg beter te onderhouden dan dat u dat normaal doet. Door de hormonale verandering van uw lichaam, heeft u namelijk sneller kans op ontstoken tandvlees.
Het bezoek aan de tandarts dient gewoon door te gaan. Dit is erg belangrijk, omdat de tandarts u kan adviseren hoe u het beste tijdens de zwangerschap voor uw gebit kunt zorgen. Vergeet niet te vermelden dat u in verwachting bent. Om risico te voorkomen, zal de tandarts sommige behandeling waarschijnlijk uitstellen tot na de bevalling. De tandarts zal bijvoorbeeld geen röntgenfoto’s nemen van uw gebit zolang u zwanger bent. In principe komt de straling niet in de buurt van uw ongeboren kind, maar om risico’s te vermijden, wordt dit uitgesteld tot na de zwangerschap. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden er foto’s gemaakt. U krijgt dan een loden vest over uw buik, waardoor de baby beschermd ligt, mocht er straling vrijkomen.
Braken
In de eerste maanden van uw zwangerschap kunt u last krijgen van ochtendmisselijkheid, waardoor u kunt gaan braken. Wellicht bent u geneigd om meteen uw tanden te poetsen. Toch raden wij u aan dat niet meteen te doen. Het braaksel bestaat uit maagzuur, wat het glazuur kan aantasten. Als u uw tanden meteen gaat poetsen, maakt dat het glazuur nog kwetsbaarder dan dat het al is. Wij adviseren u daarom eerst uw mond te spoelen met water of een mondspoeling.
Hoe u uw gebit zelf onder controle kunt houden:
Natuurlijk kunt u zelf ook een steentje bijdragen om een gezond gebit te behouden.
• U kunt uw mondhygiëne optimaal houden door uw tanden 2 maal per dag te poetsen.
• Zorg ook voor het schoonmaken tussen de ruimten van uw tanden en kiezen door goed te flossen, ragen of stoken.
• Let op wat u eet en drinkt. Als u 7 eet- en drinkmomenten heeft per dag, krijgt uw gebit meer tijd om te herstellen na een zuur- of zoetaanval.
Tandartspraktijk Niv Dent voorziet u graag van de juiste informatie voor een gezond gebit tijdens uw zwangerschap.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]