Facings

Wat is een facing?

Een facing is een laagje composiet (vulmateriaal) dat dezelfde kleur heeft als uw tand, of een schildje dat op de tand geplakt wordt. Het doel van een facing is het uiterlijk van de tand mooier te maken. Met een facing kan de vorm en kleur van de tand worden veranderd. De tandarts kan met een facing spleetjes tussen tanden opvullen, hoekjes die zijn afgebroken repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Composiet-facing

Indien nodig wordt er een heel dun laagje van het tandoppervlak geslepen. Zo wordt er namelijk ruimte gecreeërd voor de facing. Als dit gebeurd is, wordt er een zachte laag composiet aangebracht, deze wordt in vorm gebracht en vervolgens met een speciale lamp uitgehard. Zowaar nodig wordt de vulling bijgewerkt en gepolijst.

Porseleinen facing

Allereerst wordt er een foto van het gebit gemaakt voor de kleurbepaling. Vervolgens slijpt de tandarts een laagje glazuur weg. Aangezien het een porseleinen facing wordt, dient er minimaal een halve millimeter afgeslepen te worden.

Er wordt daarna een scan gemaakt van de tand. Deze afdruk gaat naar het tandtechnische laboratorium. Daar maakt de tandtechnieker de porseleinen facing in de juiste vorm. Na een aantal dagen kan de porseleinen facing worden geplaatst.

Bleken

In onze praktijk is er de mogelijkheid er om uw tanden te laten bleken. U zult zich misschien afvragen wat de procedure daarvoor is.

Allereerst maakt de tandarts een afdruk van uw gebit.

Vervolgens maakt de tandtechnicus in het tandtechnische laboratorium een bleeklepel. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof specifiek voor uw gebit.
Een goed passende lepel is van belang om uw tandvlees te beschermen tegen de blekende stof (waterstofperoxide). De bleeklepel krijgt u mee naar huis.

Deze behandeling word daarom ook wel “thuisbleken” genoemd. De tandarts zal bepalen hoe vaak u de gel moet gebruiken. Afhankelijk van de verkleuring, zult u na enkele dagen of weken het resultaat  zien.

U moet er rekening mee houden dat uw tanden en/of tandvlees tijdens het bleken gevoelig kunnen worden. Mocht deze klacht bij u optreden, neem dan contact op met de tandarts.

Andere bleekmethodes zijn:
* Laseren
* Bleken door een eenmalige behandeling op praktijk

Deze methoden worden u niet aanbevolen, omdat ze uw tandglazuur beschadigen en kunnen leiden tot ernstige gevoeligheid na de behandeling. Ook komt het vaak voor dat uw tanden na een aantal dagen weer iets donkerder worden.

tanden bleken
Kronen en bruggen

Wat is een kroon?
Een kroon is een porseleinen kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies past. De kroon wordt op de tand of kies vastgelijmd.

Wanneer heb je een kroon nodig?

Als door tandbederf te veel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken.

  • Als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken.
  • Uit diverse cosmetische overwegingen kan voor een kroon worden gekozen.
Is het verzorgen van een kroon moeilijk?

Nee, het verzorgen van een kroon is niet moeilijk. Naast de dagelijkse verzorging (minimaal twee maal per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen) is het noodzakelijk om de rand van de kroon goed te reinigen met behulp van flosdraad, aangezien hier gemakkelijk tandplaque blijft zitten.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen het brugdeel.

Wanneer heb je een brug nodig?
  • Ter versterking van de kauwfunctie. (Als er een of meer tanden ontbreken, kan de kauwfunctie verstoord zijn).
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. (Als tanden of kiezen ontbreken, dan kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak inde richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef in het gebit gaan staan).
  •  Ter verbetering van het uiterlijk.
Afgebroken tand

Als u door aanleiding van een ongeval een uitgeslagen of afgebroken tand heeft, is het uiterst noodzakelijk dat de patiënt onmiddellijk naar de praktijk komt. Indien u de tand nog heeft, kunt u deze het beste bewaren in melk. Mocht dit niet mogelijk zijn, bewaar hem dan in speeksel. Zorg dat u binnen 2 uur na het ongeval bij de tandarts bent, aangezien het na deze periode niet meer mogelijk is om de tand terug te plaatsen. Aangekomen in de praktijk, zal de tandarts beoordelen wat er met de tand gedaan kan worden.

Wanneer een tand of kies te vaak gevuld is, kan de tandarts samen met u besluiten om een kroon te laten maken.

Gaatjes en vullingen

Gaatjes onstaan door slechte mondhygiëne. De zure afvalgassen van de bacteriën in de tandplaque ontkalken het tandweefsel. Als deze ontkalking lang genoeg doorgaat, ontstaat zich een gaatje in het tandweefsel.

De vullingen worden als volgt gelegd:

  • Afhankelijk van de grootte van de vulling, wordt er gekeken of er een bandje gebruikt moet worden om een goede vorm van de vulling te kunnen krijgen.
  • Na het schoonmaken van de tand, volgt het etsen.
  • Daarna gebruikt de tandarts primer en bonding (die moeten worden uitgehard met een blauwe lamp).
  • Ten slotte wordt de composiet aangebracht, die uiteindelijk ook met de lamp moet worden uitgehard.