Naast bevallingen heeft kiespijn de reputatie de ergste pijn te zijn die je maar voelen kan. Wat is pijn eigenlijk?
Oorzaken van pijn
Bij pijn denken we het eerst aan somatische oorzaken zoals verbranding, verstuiking of verwonding. Maar ons lichaam kan ook van binnenuit beschadigd raken. Door teveel stress bijvoorbeeld gaan organen overbelast raken (denk aan verhoogde bloeddruk of verhoogde maagzuurproductie) Daar moet ons lichaam ook voor waarschuwen, als is de oorzaak psychisch. Chronische buikpijn is een beruchte pijn waarbij goed onderzocht moet worden of het somatisch of psychosomatisch is
Het mechanisme achter pijn
Pijn is een heftig signaal van de zenuwen naar de hersenen. Onplezierig maar nuttig, omdat we gewaarschuwd worden dat er iets aan de hand is met ons. Iets dat onmiddellijke aandacht verdient. Het pijnsignaal wordt dan ook doorgeven door de zenuwen die in het beschadigde of onder druk gezette gebied komen.
Het pijnsignaal komt niet uit één zenuwtje, maar uit een hele bundel. Door de combinatie van zenuwbanen en uit de intensiteit van de signalen leidden onze hersenen af waar de pijn zit en om wat voor soort probleem het gaat. Dat is de voorwaarde om tot een juiste actie over te gaan. Bekneld zitten vraagt om een ander plan dan een te heet voorwerp aanraken.
Fantoom pijn is de pijn die je kan voelen als er een lichaamsdeel geamputeerd is. De restanten van de zenuwbanen zijn nog actief en kunnen prikkels doorgeven. De hersenen analyseren gewoontegetrouw het patroon en de intensiteit van signalen van deze zenuwrestanten alsof het gewone zenuwen zijn. Zo ontstaat de sensatie dat het geamputeerde lichaamsdeel er nog is.
Bij zenuwimpulsen zijn hormoonachtige stoffen in ons lichaam betrokken: neurotransmitters of endorfines. Sommige van die stoffen versterken pijn andere helpen ons om de pijn minder te voelen. Dat moet wel, want er zijn aandoeningen die chronische pijn veroorzaken. Pijn waarbij directe actie niet zinvol is en die je moet leren verdragen.
Iedereen is anders
Elk lichaam zit net weer een beetje anders in elkaar. Sommige mensen zijn extra gevoelig in hun sensorische, zintuiglijke, waarneming, anderen moeten zich juist extra concentreren om te kunnen waarnemen.
Terugkerend naar het onderwerp pijn, kan je je makkelijk voorstellen dat mensen met verhoogde waarneming sensorische prikkels als bijvoorbeeld aanraking of geluid al snel als pijn ervaren. Terwijl mensen met slecht ontwikkelde waarneming ongevoelig voor pijn zijn. Ofwel: ze zullen een prikkel niet snel als pijnlijk ervaren, eerder als informatief en interessant. Hé, ik kan iets voelen!
Pijn bij de tandarts
Met de pijn die bij tandheelkundige behandelingen ontstaat is het net zo. Geen wonder dat er mensen zijn die zich met gemak laten boren en zelden om verdoving vragen, terwijl er ook mensen zijn die niet eerder naar een tandarts gaan, dan wanneer ze de chronische pijn in hun mond niet meer kunnen verdragen. Ze zijn zo bang voor pijn dat ze zelfs de lokale verdoving willen vermijden en het liefst onder narcose behandeld willen worden.
Angst voor de tandarts is niets om je voor te schamen. Het is maar net hoe je in elkaar zit. Als je er last van hebt, zoek dan een tandarts die gespecialiseerd is in het verminderen van pijn en angst. Zoals Niv Dent. Niv Dent kent verschillende manieren om dit aan te pakken. Van advies bij het innemen van kalmerende middelen voor de behandeling tot het toedienen van lachgas om de behandeling niet alleen pijnloos maar ook zo kort mogelijk te maken. Als je bij Niv Dent over je angst praat, wordt er een oplossing voor bedacht, zodat ook jou glimlach even ontspannen en mooi is als die van een ander.