Mondhygiëne en preventie

Hoe weet u of u last heeft van slechte mondhygiëne?

U kunt zeggen dat u last heeft van een slechte mondhygiëne als er tandplaque ontstaat. Tandplaque betekent dat er zich verschillende bacteriën zich nestelen rondom de tanden en kiezen. Zij vormen samen een zacht, kleverig laagje. Als u uw mond niet hygiënisch bijhoudt, kunnen deze zelfde bacteriën cariës en tandvlees-ontstekingen veroorzaken.

Mouth-HygieneWanneer de tandplaque niet dagelijks voldoende wordt verwijderd, gaat hij verkalken. Deze kalk zit in het speeksel. Verkalkte tandplaque wordt tandsteen genoemd. Op het ruwe oppervlak van tandsteen vormt zich gemakkelijk nieuwe plaque.

Om uw tanden en kiezen te behouden, is het dus noodzakelijk om het gebit goed te reinigen. Uiteraard is goed poetsen van cruciaal belang, maar daarnaast is het ook belangrijk om interdentaal te reinigen. Interdentale reiniging wil zeggen dat er tussen de tanden en kiezen ook gereinigd wordt. Dit kan men doen door middel van tandenstokers, ragers of flossdraad te gebruiken. Als aanvulling kunt u ook een mondspoeling gebruiken.

Naast de dagelijkse reiniging is het verwijderen van tandsteen bij de halfjaarlijkse controle ook van belang. Aangezien u tandsteen niet zelf kunt verwijderen, is het raadzaam hiervoor een afspraak te maken met uw tandarts.

Wat zijn andere noodzakelijke preventieve behandelingen?

Hierbij kunt u denken aan sealings of röntgenfoto’s. Met behulp van de röntgenfoto’s kunnen beginnende gaatjes en ontstekingen ontdekt worden en eventuele complicaties voorkomen worden. Voor kinderen tot zestien jaar wordt een fluoridebehandeling toegepast. Fluoride zorgt dat de tanden en kiezen versterkt worden.

Slechte adem

Bacteriën en tandplaque in de mond kunnen zorgen voor slechte adem. Afhankelijk van de oorzaak van slechte adem, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Oorzaken van slechte adem:

 • Slechte mondhygiëne
  Voedselresten in de mond en opgehoopte bacteriën, kunnen een slechte adem veroorzaken. Het probleem kunt u zelf oplossen door goede mondhygiëne, door middel van regelmatig poetsen, interdentale reiniging en het laten verwijderen van tandsteen.
 • Cariës
  Cariës is ook een van de oorzaken van een slechte adem. Uw tandarts kan de cariës op eenvoudige wijze behandelen.
 • Tandvleesproblemen
  Slechte adem kan veroorzaakt worden door ontstekingen van het tandvlees. Goede mondhygiëne adviezen en behandelingen van de tandarts, kunnen slechte adem laten verdwijnen.
 • Droge mond
  Ook een droge mond kan ook slechte adem veroorzaken. Een droge mond kunt u krijgen door koffie, medicijnen en slapen met open mond. Een goede remedie hiertegen is het drinken van voldoende vocht. Mocht u echter langer last houden van een droge mond, dan is het verstandig om contact op te nemen met de tandarts, monhygiënist of huisarts.
 • Keelontsteking
  Een andere oorzaak van slechte adem is een ontsteking van de amandelen. Uw huisarts kan zowel de ontsteking als de slechte adem behandelen met bijvoorbeeld antibiotica.
 • Aanslag op de tong
  Aanslag op de tong is de meest voorkomende oorzaak van slechte adem. Vaak zit er achter op de tong aanslag, waarin zich vele bacteriën ophopen. Deze bacteriën produceren zwavelachtige gassen waardoor er een slechte ademgeur wordt veroorzaakt. Wanneer er goede mondhygiëne wordt nagestreefd, waarbij ook het achterste gedeelte van de tong wordt meegepoetst kan de aanslag verminderen. Als dat geen verbetering geeft, kan de tong extra gereinigd worden met bijvoorbeeld de zogenaamde ‘tongschraper’ of een ander product.

Poetsen

Door uw gebit minimaal 3 maal per dag uw gebit met tandpasta te poetsen en het eenmaal per dag te reinigen door middel van flossen, ragen of tandenstokers en mondwater, kunt u een goede mondhygiëne bereiken. Door het poetsen verwijdert u namelijk de bacteriën van uw tanden en kiezen.

Tandenborstel

De tandenborstel wordt loodrecht op de tanden en kiezen geplaatst, waarbij de haren van de borstel voor de helft op de gebitselementen staan en voor de helft op het tandvlees. Vervolgens worden er kleine heen en weer gaande bewegingen met de borstel gemaakt. De volgorde van het poetsen is als volgt:

Binnenkant, buitenkant, bovenop.

De totale poetstijd vergt met deze volgorde minimaal 2,5 minuut.

Er zijn 2 soorten tandenborstels:

 • Traditionele handtandenborstel
 • Elektrische tandenborstel

Handtandenborstel

Handtandenborstels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten:
hard, medium en soft. Het is voor uw tanden en tandvlees het beste om te poetsen met een soft tandenborstel.

Hier volgen enkele kenmerken van een tandenborstel in goede staat:

 • De steel moet recht zijn.
 • De kop mag niet al te groot zijn (1,5-2,5cm).
 • De haren staan in groepjes.
 • De haren zijn stuk voor stuk afgerond.
 • De haren moeten zacht, maar stevig zijn.
 • De haren moeten 10-12mm lang zijn
 • De tandenborstel moet gemakkelijk te reinigen zijn.

Elektrische tandenborstel

Iedereen is wel bekend met de handtandenborstel, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om uw gebit te reinigen met een elektrische tandenborstel. Een groot pluspunt hiervan is het gebruikersgemak. De borstelkop van de elektrische tandenborstel roteert namelijk vele duizenden keren per minuut en voert zo de poetsbewegingen voor u uit. Sommige elektrische tandenborstels maken zelfs pulserende bewegingen, waardoor uw tanden en kiezen nog effectiever worden gereinigd.

Flossen

Naast het dagelijks poetsen van de tanden en kiezen is het ook noodzakelijk om de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken, bijvoorbeeld met behulp van flossdraad. Het is van uiterst belang deze handeling dagelijks uit te voeren.

 • Neem een stukje flossdraad van ongeveer 40cm en houdt hiervan ongeveer 3cm strak tussen de duim en wijsvinger van uw ene hand en de duim en wijsvinger van uw andere hand.
 • Breng de strak gespannen flossdraad met een zagende beweging door het contactpunt tussen de tanden en kiezen.
 • Maak geen op en neer gaande bewegingen; deze bewegingen kunnen ervoor zorgen dat het flossdraad het tandvlees beschadigt.
 • Trek vervolgens het flossdraad strak rondom één element (tand/ kies) en breng het flossdraad met zagende bewegingen tot net onder het tandvlees. Herhaal deze bewegingen tussen elke tand/ kies.

Tandenstoker

Tandenstokers worden gebruikt om de ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen. Wat u dient te weten is dat tandenstokers verkrijgbaar zijn in verschillende soorten en maten. De meeste tandenstokers zijn gemaakt van hout. Het ruwe oppervlak van het hout heeft een schurende werking, waardoor de tandplaque wordt verwijderd. Daarom zijn tandenstokers van plastic minder effectief. Voor de reiniging van implantaten zijn rubberen tandenstokers soms het beste. De standaard tandenstoker heeft een driehoekige vorm.

Voordat een tandenstoker kan worden gebruikt, dient u deze eerst te bevochtigen met wat speeksel. Het hout wordt hierdoor zacht en dus wat flexibeler. De kans op splinteren of het afbreken van de punt van de tandenstoker wordt aanzienlijk kleiner.

De platte zijde van de tandenstoker, richt u naar het tandvlees. U houdt de tandenstoker tussen duim en wijsvinger. De overige vingers kunt u gebruiken om te steunen op de kaak of op de tanden of kiezen. Dit voorkomt namelijk dat u uitschiet met de tandenstoker en zorgt ervoor dat u meer controle heeft over uw bewegingen.

Vervolgens zet u de tandenstoker klem tussen uw tanden en kiezen en beweegt de stoker een aantal keer heen en weer. Het is van belang dat u de tandenstoker stevig en met beleid tussen de tanden en kiezen duwt, totdat u een zekere weerstandvoelt.

Mondbescherming voor sport

Mouth-Protectors

Tandbeschadigingen door sportongevallen komen vaak voor. Tanden kunnen bijvoorbeeld breken, loskomen of uitvallen door een ongeval.  Het dragen van aangepaste gebitsbescherming tijdens het sporten kan veel tandletsels voorkomen. Bij acute tandletsels dient men zo snel mogelijk in te grijpen om onherstelbare schade te voorkomen.

tandarts badhoevedorp