Poetsen
Door uw gebit minimaal 3 maal per dag uw gebit met tandpasta te poetsen en het eenmaal per dag te reinigen door middel van flossen, ragen of tandenstokers en mondwater, kunt u een goede mondhygiëne bereiken. Door het poetsen verwijdert u namelijk de bacteriën van uw tanden en kiezen.
Tandenborstel
De tandenborstel wordt loodrecht op de tanden en kiezen geplaatst, waarbij de haren van de borstel voor de helft op de gebitselementen staan en voor de helft op het tandvlees. Vervolgens worden er kleine heen en weer gaande bewegingen met de borstel gemaakt. De volgorde van het poetsen is als volgt:
Binnenkant, buitenkant, bovenop.
De totale poetstijd vergt met deze volgorde minimaal 2,5 minuut.
Er zijn 2 soorten tandenborstels:
- Traditionele handtandenborstel
- Elektrische tandenborstel
Handtandenborstel
Handtandenborstels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten:
hard, medium en soft. Het is voor uw tanden en tandvlees het beste om te poetsen met een soft tandenborstel.
Hier volgen enkele kenmerken van een tandenborstel in goede staat:
- De steel moet recht zijn.
- De kop mag niet al te groot zijn (1,5-2,5cm).
- De haren staan in groepjes.
- De haren zijn stuk voor stuk afgerond.
- De haren moeten zacht, maar stevig zijn.
- De haren moeten 10-12mm lang zijn
- De tandenborstel moet gemakkelijk te reinigen zijn.
Elektrische tandenborstel
Iedereen is wel bekend met de handtandenborstel, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om uw gebit te reinigen met een elektrische tandenborstel. Een groot pluspunt hiervan is het gebruikersgemak. De borstelkop van de elektrische tandenborstel roteert namelijk vele duizenden keren per minuut en voert zo de poetsbewegingen voor u uit. Sommige elektrische tandenborstels maken zelfs pulserende bewegingen, waardoor uw tanden en kiezen nog effectiever worden gereinigd.
Flossen
Naast het dagelijks poetsen van de tanden en kiezen is het ook noodzakelijk om de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken, bijvoorbeeld met behulp van flossdraad. Het is van uiterst belang deze handeling dagelijks uit te voeren.
- Neem een stukje flossdraad van ongeveer 40cm en houdt hiervan ongeveer 3cm strak tussen de duim en wijsvinger van uw ene hand en de duim en wijsvinger van uw andere hand.
- Breng de strak gespannen flossdraad met een zagende beweging door het contactpunt tussen de tanden en kiezen.
- Maak geen op en neer gaande bewegingen; deze bewegingen kunnen ervoor zorgen dat het flossdraad het tandvlees beschadigt.
- Trek vervolgens het flossdraad strak rondom één element (tand/ kies) en breng het flossdraad met zagende bewegingen tot net onder het tandvlees. Herhaal deze bewegingen tussen elke tand/ kies.
Tandenstoker
Tandenstokers worden gebruikt om de ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen. Wat u dient te weten is dat tandenstokers verkrijgbaar zijn in verschillende soorten en maten. De meeste tandenstokers zijn gemaakt van hout. Het ruwe oppervlak van het hout heeft een schurende werking, waardoor de tandplaque wordt verwijderd. Daarom zijn tandenstokers van plastic minder effectief. Voor de reiniging van implantaten zijn rubberen tandenstokers soms het beste. De standaard tandenstoker heeft een driehoekige vorm.
Voordat een tandenstoker kan worden gebruikt, dient u deze eerst te bevochtigen met wat speeksel. Het hout wordt hierdoor zacht en dus wat flexibeler. De kans op splinteren of het afbreken van de punt van de tandenstoker wordt aanzienlijk kleiner.
De platte zijde van de tandenstoker, richt u naar het tandvlees. U houdt de tandenstoker tussen duim en wijsvinger. De overige vingers kunt u gebruiken om te steunen op de kaak of op de tanden of kiezen. Dit voorkomt namelijk dat u uitschiet met de tandenstoker en zorgt ervoor dat u meer controle heeft over uw bewegingen.
Vervolgens zet u de tandenstoker klem tussen uw tanden en kiezen en beweegt de stoker een aantal keer heen en weer. Het is van belang dat u de tandenstoker stevig en met beleid tussen de tanden en kiezen duwt, totdat u een zekere weerstand voelt.