Gebitsprothese, kunstgebit

Een gebitsprothese (kunstgebit) dient ervoor te zorgen dat de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk worden overgenomen. De tanden zijn zeer belangrijk voor de spraak en het kauwen.

Pijn

Als u een nieuw kunstgebit heeft, zult u waarschijnlijk merken dat dit niet meteen goed zit. Dit komt omdat het kunstgebit nog nieuw is en onwennig aanvoelt. U kunt het gevoel hebben dat de prothese op sommige plaatsen te strak zit, waardoor er drukplaatsen kunnen ontstaan. De tandarts kan de prothese aanpassen.  U mag de prothese absoluut niet zelf aanpassen door eraan te vijlen of slijpen.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en er onmiddellijk mee probeert te eten en te praten. Mocht u een pijnklacht hebben, dient u naar de tandarts terug te gaan. Indien u toch heeft besloten om de prothese uit te doen vanwege de pijn, neemt u de prothese dan minstens een halve dag voordat u naar de tandarts gaat weer in de mond. Doet u dit niet, dan kan de tandarts niet alle pijnlijke plekken herkennen.

Schoonmaken

Het is belangrijk om uw prothese na elke maaltijd goed schoon te maken. Etensresten kunt u het beste verwijderen met een protheseborstel en met water en zeep. Mocht het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukken, gebruik dan een speciaal voor het kunstgebit geschikt reinigingsmiddel.  Goede reinigingsmiddelen voor een kunstgebit zijn in elke apotheek of drogisterij te koop.

Controle door de tandarts

Het is aan te raden om minstens éénmaal per jaar naar de tandarts te gaan voor controle als u geen acute klachten of problemen heeft. Hierdoor kan pijn worden voorkomen en kan tijdig worden geconstateerd of de prothese los zit.

kunstgebit badhoevedorp