Wanneer moet er een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd?

Indien er sprake is van een ontsteking in het wortelkanaal van een tand of kies, zal de tandarts aanraden om een zenuwbehandeling uit te laten voeren. Een ontsteking in het wortelkanaal kan ontstaan door tandbederf, een lekkende vulling of een diepe vulling, of als gevolg van een harde klap op een tand. De zenuw raakt ontstoken, zal afsterven en de aanwezige bacteriën kunnen een ontsteking rondom de wortel veroorzaken.

Mocht u aan de vertandskies pijn hebben (warme of koude irritaties,) maak dan meteen een afspraak met de tandarts. Als de klachten duiden op een zenuwontsteking, dan zal de tandarts eerst een röntgenfoto maken om te controleren of het werkelijk gaat om de tand of kies die u aanwijst. Vervolgens kijkt de tandarts hoe de wortels van de tand of kies in de kaak liggen.

De wortelkanaalbehandeling wordt gestart met het geven van een verdoving, waarna de behandeling meestal pijnloos en zonder pijn verloopt. De stappen van een wortelkanaalbehandeling zijn dan als volgt:

  • De tandarts boort een klein gaatje in de tand of kies en zoekt alle aanwezige wortelkanalen op.
  • Om de kanalen goed te reinigen, gebruikt de tandarts speciale vijltjes.
  • Vervolgens maakt de tandarts een lengtefoto om na te gaan wat de lengte van de kanalen is.
  • Als de kanalen schoon gevijld zijn en bacterievrij zijn gemaakt, worden de kanalen ingevuld met cement en rubberen stiftjes, die precies op lengte gemaakt zijn. Deze stiftjes blijven permanent in de kanalen zitten. Deze stiftjes dienen ter vervanging van de zenuw.
  • Dan wordt er een blijvende vulling in de kies gedaan.
  • Ten slotte wordt er een eindfoto gemaakt zodat de tandarts kan controleren of de stiftjes op de goede plaats terechtgekomen zijn.

In de meeste gevallen doet de tandarts de wortelkanaalbehandeling in 2 behandelingen, zodat hij zeker weet dat de kanalen volledig ontstekingsvrij zijn.

Aangezien een kies na een wortelkanaalbehandeling meestal zwakker is geworden dan een niet behandelde kies, wordt er meestal voor gekozen om in de toekomst een kroon erop te laten maken, zodat de kans op afbreken van de kies verkleind wordt. Op deze manier kan de tand of kies nog een lange tijd mee.

tandarts badhoevedorp