De jagende mens, van vele eeuwen terug, had een grotere kaak passend bij een dieet met veel vezels en vlees. Daar pasten de verstandskiezen makkelijk bij. Door de eeuwen heen is schedel van de mens veranderd en de kaak werd steeds kleiner.  Daardoor is er nu bijna geen ruimte meer voor deze als laatste doorbrekende kiezen  –  de dentes sapientiae, de wijsheidstanden.

Daar komt nog eens bij dat we door een betere hygiëne en tandtechniek ook al onze andere kiezen, of implantaten nog hebben als de verstandskies doorbreekt.  Dan is de doorgebroken of misschien slechts deels doorgebroken (geïmpacteerde) verstandskies  moeilijk schoon te houden en begint al snel problemen te veroorzaken. Vandaar dat deze kiezen er bij 4 op de 5 mensen getrokken moeten worden om pijn in de kies ter voorkomen. Als de verstandskies ontstoken raakt en dit houdt gedurende lange tijd aan, is het misschien nodig een wortelkanaalbehandeling uit te voeren.

Lees hier meer over hoe Niv Dent omgaat met kiespijn >>

De verstandskiezen kunnen we rustig missen (als kiespijn).  Met ons dieet, met veel makkelijk kauwbare producten, hebben ze geen belangrijke functie. Is het door deze overtolligheid dat de kies  langzaam degenereert en op een dag niet meer in de menselijke kaak zal groeien? Het niet ontwikkelen van een verstandskies heet agenesie. Bij 7 tot 10 procent van de mensen gebeurt dit voor één verstandskies, en bij 4 procent groeit er zelfs geen enkele verstandskies in de kaak. Wist u trouwens dat de verstandskies al groeit en zichtbaar wordt op de foto van het 10e levensjaar? Dan is een kind zijn melkgebit nog aan het wisselen.

Maar als het verstandskiezen trekken zo gewoon is,  waarom is het dan zo’n spraakmakend onderwerp in vergelijking met andere ingrepen?

Omdat deze bijzondere kiezen als ze niet doorbreken en toch problemen veroorzaken, door een kaakchirurg verwijderd moeten worden. Dat is een operatieve verwijdering die ingrijpender is dan het trekken van een kies.  Maar meestal is de verstandskies ver genoeg doorgebroken om door de tandarts getrokken te worden op een manier die niet wezenlijk verschilt van een gewone extractie.

Bent u bang voor de tandarts, alleen bang voor de lokale verdoving of  juist voor deze behandeling?  Dan kan u bij Niv Dent, in Halfweg, in plaats van de standaard pijnbestrijding  een aangepaste behandeling krijgen, afgestemd op het probleem waar u mee zit.  De tandartsenpraktijk Niv Dent is nl. gespecialiseerd in het behandelen van angstige patiënten.

Onze praktijk werkt als een van de weinige praktijken in Nederland met lachgas. Indien u dat zelf wilt.

Lachgas zorgt ervoor dat u zich ontspannen voelt, minder bang voor pijn, waardoor de lokale verdoving beter toegediend kan worden en de verdere behandeling vlot en goed verlopen kan. Na de behandeling is het lachgas al snel uitgewerkt, vooral omdat u bij Niv Dent na de behandeling zuiver zuurstof krijgt om het lachgas sneller uit uw ‘systeem’ te verwijderen.

tandarts zwanenburg